Ambrajaze - voorstelling project

 

Aanbod

Ambrajaze biedt een langdurige schoolvervangende dagbesteding aan voor jongeren die uit verschillende maatschappelijke systemen vallen. Het gaat onder andere om jongeren die niet meer te motiveren zijn voor school, ze kampen als het ware met een “school-burn-out”. We bieden deze jongeren de kans om vanuit zichzelf terug in beweging te komen en te ontdekken welke richting ze uit willen. Zo krijgen ze kansen om terug te schakelen naar school en/of werk. Via het aanbieden van ateliers, mede aangeboden door vrijwilligers, spelen we in op de interesses van jongeren.

Ambrajaze biedt op dinsdag en donderdag werking aan, met uitzondering van de schoolvakanties.

Locatie

Ambrajaze is gevestigd in het jeugdhuis De Doze, Noordstraat 140 te 8630 Veurne.

Institutionele Pedagogiek

De uitgangsvisie van Ambrajaze is gebaseerd op de institutionele pedagogiek en het creëren van positieve ontmoetingen en ervaringen. De institutionele pedagogiek vertrekt vanuit het gedachtengoed van Fernand Oury en Célestin Freinet.

Doelgroep

Onze werking staat open voor jongeren tussen 12 en 25 jaar. Leerlingen uit het secundair onderwijs vormen onze kerndoelgroep. De focus ligt op jongeren die een langdurige alternatieve dagbesteding nodig hebben. Hierbij kan het gaan om jongeren die geen richting of aansluiting meer vinden, om jongeren met maatschappelijke problemen/moeilijkheden,…

Vrijwilligerswerking

Vrijwilligers nemen binnen Ambrajaze een centrale plaats in. Een vrijwilliger krijgt binnen onze werking de kans om zijn of haar passie uit te oefenen en dit binnen een unieke jongerensetting. De vrijwilliger krijgt de kans om zijn of haar interesses te delen met jongeren en om samen met hem iets duurzaams op te bouwen. De vrijwilligers krijgen binnen Ambrajaze de kans om een atelierwerking uit te bouwen.

Samenwerkingspartners

Ambrajze is een innovatieve samenwerking tussen Jongerenwelzijn, Vorming en Onderwijs en stad Veurne. Het is momenteel een samenwerking tussen volgende organisaties: Vzw De Walhoeve OVBJ (Westvleteren), Zonnewende OVBJ (Veurne), Arktos vzw (West-Vlaanderen), Sociaal Huis (Oostende), PROFO vzw (West-Vlaanderen), vzw Kompani OVBJ (Oostduinkerke) en stad Veurne. 

Maatschappelijke nood

Ambrajaze is ontstaan uit een gezamenlijke nood aan een alternatieve vorm van dagbesteding voor jongeren die uit het schoolsysteem vallen. De partnerorganisaties werden geconfronteerd met jongeren die doelloos bleven hangen in hun organisaties. Alternatieven in de regio rond Veurne bleken zeer schaars te zijn. Daarnaast werden de bestaande jongereninitiatieven door onze doelgroep al vaak uitgeput. Er was en is dus nood aan een alternatief. 

 

Ambrajaze zoekt vrijwilligers

Wil je meer tijd vrijmaken voor jouw interesses/hobby’s?

Wil je nieuwe mensen leren kennen?

Wil je jouw passie uitoefenen binnen een unieke jongerensetting?

Wil je jongeren inspireren via jouw passie?

→ Dan is het nieuwe project Ambrajaze misschien iets voor jou.


We zijn volop op zoek naar vrijwilligers die onze werking en ateliers mee vorm kunnen geven. Wil je graag meedraaien in het project of wil je graag een atelier uitbouwen? Dit kan allemaal. Je krijgt namelijk de kans om vanuit je eigen interesse deel te nemen aan het groepsgebeuren.

Interesse?

Spring gerust eens binnen tijdens onze werkingsdagen op dinsdag en donderdag. Je zal er hartelijk ontvangen worden door onze jongeren, vrijwilligers en begeleiders.

Of neem vrijblijvend contact op met:

Gilles Maene

Projectmedewerker Ambrajaze – Vormingswerker Arktos

     0499 87 66 28

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

         


[1] OVBJ = Organisatie Voor Bijzondere Jeugdzorg